27 februarie 2013

Cum sa treci de la "nu-mi plac legumele" la "mai vreau legume"

      Stim cu toti ca e important pentru sanatatea noastra sa consumam legume si fructe, ... 5 portii pe zi. Ca e important stim... dar cum ii facem pe copii sa constientizeze faptul ca de felul in care se hranesc acum va depinde starea lor de sanatate de mai tarziu? E destul de dificil.
Dar sa va povestesc cum am procedat eu.
 
      Ei, ca de obicei ne-am adunat cu totii: eu, doamna Ani si copiii. Acestia din urma au fost impartiti in trei echipe a cate trei membri fiecare. Numele fiecarei echipe a fost obtinut din alaturarea primelor doua litere ale numelui fiecarui membru. Astfel au rezultat urmatoarele nume: MAMARO (provenit de la MArio, MArio si RObert), GEDEAL (GEorgiana, DEnisa si Alexandra) si MAMACO (MAria, MAria si COsti). Sarcina era urmatoarea: copii trebuiau sa realizeze 6 preparate care puteau sa reprezinte obiecte, animale, plante...orice, singura conditie fiind aceea ca preparatele alese sa poarte nume care sa inceapa cu fiecare din cele sase litere corespunzatoare numelui echipei (exemplu M de la maimuta, G de la gargarita, A de la avion...).
Da ... stiu, stiu... n-am zis inca nimic de legume... zic acum... aveti putintica rabdare.
                 
        Toate preparatele trebuiau sa fie create din rosii, castraveti, ridichi, morcovi, paine, ou,crema de branza. Reactia copilor la vederea ingredintelor cu care urmau sa se joace a fost rezervata. Au rasuflat usurati la gandul ca trebuiau doar sa creeze din legume nu sa le si manance. Entuziasmul realizarii a diverse obiecte folosindu-se de o asa materie prima i-a cuprins imediat, astfel ca, destul de curand s-a facut liniste. Concentrare maxima... sa te gandesti mai intai la ceva ce incepe cu fiecare litera din numele echipei, sa reproduci acel ceva folosindu-te de legume... asta da provocare. La final au rezultat 3 maimute, o rata, un ornitoring, o gargarita, un ananas, 2 copaci etc. Si cand preparatele au fost gata ce credeti ca a urmat?
Nu, nu degustarea desi copii erau nerabdatori, da ati citit bine NERABDATORI, sa le pape...
 

 
 
 
Dar, nu a urmat povestea... pentru ca fiecare echipa a trebuit sa creeze o
poveste care sa cuprinda toate preparatele realizate.
 
 


 
Abia apoi a urmat marele festin cu legume din belsug. Asa ca sfatul meu: jucati-va cu legumele, le veti manca astfel cu cea mai mare pofta!
Ce a urmarit atelierul? Sa-i invete pe copii sa manance sanatos dar si sa le dezvolte creativitatea, imaginatia, comunicarea in echipa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu