Centrul Generatii

Generații, proiectul Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, implineste 5 ani de existenta, iar acesta este blog-ul sau. L-am creat pentru că la Generații se întâmplă mereu ceva nou. Cand lucrezi cu atatia beneficiari este sigur ca nu te plictisesti si ca n-ai nicio sansa sa pici in rutina. De aici si ideea de a impartasi cu toata lumea o zi cu tineri, copii si varstnici.

Ce este Generatii


Centrul de zi "Generatii" din Bucuresti vine in intampinarea nevoilor varstnicilor, tinerilor si copiilor intr-o abordare "intergenerationala", noua si unica in Romania. Centrul aduce impreuna persoane apartinand mai multor generatii si creeaza cadrul in care varstnicii, tinerii si copiii socializeaza, invata lucruri noi, se ajuta reciproc si primesc sprijin din partea Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei. 


Situat in incinta Colegiului UCECOM Spiru Haret din sectorul 6, Centrul Generatii ofera beneficiarilor sai acces la cantina sociala, after-school gratuit, sprijin financiar pentru plata taxelor de liceu, un coafor gratuit, ateliere de creatie (pictura, confectionare de obiecte decorative), activitati sportive, consiliere psihologica si sociala.


Ceea ce deosebeste Centrul Generatii de alte centre de zi este abordarea sa intergenerationala: activitatile au ca scop stimularea solidaritatii si interactiunii intre generatii, schimbul de valori si cunostinte intre cei tineri si cei varstnici. 


Energia tinerilor si experienta varstnicilor fac echipa buna la Generatii si ceea ce rezulta este o comunitate mai puternica, ai carei membri se respecta si se ajuta reciproc, o comunitate in care nu exista discriminare pe baza de varsta, etnie sau provenienta sociala. Copiii si tinerii invata sa respecte batranetea, gasesc in varstnici caldura bunicilor pe care i-au pierdut sau pe care nu i-au avut niciodata, invata din experienta si povestile de viata ale seniorilor. Varstnicii care vin la Generatii, ca beneficiari sau ca voluntari, uita de singuratate si se simt mai utili, mai activi, regasesc gustul de a trai, se molipsesc de pofta de viata a celor tineri. La Generatii tinerii sunt mai intelepti, mai calmi si mai respectuosi iar varstnicii au reinvatat sa fie activi, spontani si creativi. 

"Familia Generatii" are in componenta:
-  50 de copii si 45 de tineri din familii monoparentale, cu situatie financiara dificila sau din centre de plasament;
-  150 de varstnici singuri, adesea cu o situatie financiara dificila; 
-  42 de voluntari (dintre care 12 sunt varstnici)

Generatii pentru ca:
  -  varstnicii evita singuratatea, depresia si izolarea si isi gasesc utilitatea prin participarea la diferitele activitati sau facand voluntariat in beneficiul celor tineri.
 -  copiii primesc ajutor la materiile unde intampina probleme, isi fac temele la after-school si isi imbunatatesc rezultatele scolare.
 -  tinerii primesc sansa sa isi continue studiile, sa invete o meserie si in acelasi timp invata sa se implice in viata comunitatii, simtindu-se astfel mai integrati si mai acceptati de catre societate. Faptul ca isi petrec timpul la centru ii tine departe de problemele cu care se confrunta adesea tinerii proveniti din centre de plasament sau familii dezorganizate (delincventa juvenila, abandonul scolar)
 -  voluntarii dedica cateva ore pe saptamana in beneficiul celor mai putin fericiti, castiga experienta de viata si au ocazia sa puna in practica cunostinte dobandite in cadrul orelor de curs sau al experientelor traite.

Parteneri: Colegiul "Spiru Haret" UCECOM
Localizare: Bucuresti, sector 6, zona Grozavesti
www.fpmr.ro
http://www.facebook.com/centrul.generatii


Persoana de contact:
Cristina Buja 
Coordonator proiect Centrul Comunitar "Generatii"
Email: cristina.buja@principesa.ro



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu